Česky English Deutsch Russian
Drobečková navigace

UNIT PLUS s.r.o. > Články > Ohýbačky trubek vyvíjíme a vyrábíme v Plzni už 22 let

Ohýbačky trubek vyvíjíme a vyrábíme v Plzni už 22 let



Tradici výroby ohýbaček jsme začali psát před jedenadvaceti lety s první ruční ohýbačkou XOTR35. Spektrum našich zákazníků se postupně rozrůstalo a dnes naše ohýbačky pracují ve strojírenských provozech, stejně jako v dílnách drobných podnikatelů. Podívejte se, jak se naše ohýbačky vyvíjely a které z nich jsou u našich zákazníků nejoblíbenější.

Potřeba ohnutí trubky je až překvapivě veliká. Stačí, když se rozhlédnete kolem sebe. Ohyby jsou doslova všude. U kancelářského nábytku, u postelí a stolů, na automobilových výfucích, na zábradlích nebo u vzduchotechnických potrubí. Ohýbačky trubek jsou tak nepostradatelné například v automobilovém, železničním, leteckém, energetickém, potravinářském, chemickém, stavebním i nábytkářském průmyslu.

První ohýbačka trubek, kterou jsme v plzeňském závodě vyvinuli a vyrobili, byla ve srovnání se současnými trendy jednoduchá. Srovnávat první a poslední model ohýbačky by proto bylo jako porovnávat koloběžku a silniční motocykl. Každý z nich slouží k jinému účelu a především uspokojuje jinou kategorii zákazníků.

Od ruční k automatické ohýbačce trubek

  • XOTR35 byla naše první ruční ohýbačka trubek. Pořád jsme na ni pyšní. Modely označené jako XOTR jsou mobilní a určené pro ohýbání silnostěnných trubek, třeba při montážích. Lze je doplnit volitelným příslušenstvím.
  • Následoval model XOTS s jednoduchým programovatelným řízením. Hodí se především pro kusovou a malosériovou řemeslnou výrobu.
  • Vyvinuli jsme také model XOTM, který už dnes nevyrábíme, ale dal vzniknout naší nejprodávanější ohýbačce XOTL60, k níž dodáváme i velké množství příslušenství. Ohýbaček XOTL60 jsme prodali už přes 100 kusů. Trefili jsme se s ní do potřeb zákazníků. Komfortně ohne trubky až do rozměru 60 x 6 mm a délky 6 m. Má PLC řízení s pamětí na uložení až 1 000 hodnot o ohýbaných trubkách.
  • Výčet modelů uzavírá XOT 80 CNC ohýbačka, která zvládne trubky o průměru 10 až 80 mm. Její výhodou je solidní cena, snadné ovládání i údržba. Lze ji používat v ručním i automatickém režimu. Kromě trubek a kulatin ohýbá také jäkly, plochoovály, profily, ploché a čtyřhranné tyče. Hodí se pro větší firmy s variabilním výrobním programem.

Vývoj pokračuje. Ohýbačky zlepšují produktivitu

Zatímco nejméně produktivní jsou ruční ohýbačky řady XOTR, které za hodinu ohnou jen několik kusů trubek, výkonné XOT 80 CNC vyrobí desítky kusů za hodinu. Naše vývojové oddělení ale neusíná na vavřínech. Nyní do výroby zavádíme inovované příslušenství pro upnutí trubky do sklíčidla, což zvýší jeho univerzálnost. Vyvíjíme řešení možnosti pravolevého směru ohýbání u ohýbaček řady XOTL. To zvýší jejich produktivitu a odstraní potíže při složitých prostorových ohybech.

Mechanické vlastnosti ohýbaček, především výstupní krouticí momenty, už příliš zvyšovat nejde. Ohýbačky budoucnosti proto budou vylepšovat řídicí automaty, čidla nebo snímače. Zvyšovat se bude přesnost ohýbání.

A my budeme při tom.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Pracovní příležitosti

Vážení návštěvníci, do naší společnosti hledáme nové kolegy, více informací zde.

Ivan Blyznets
UNIT PLUS s.r.o.