Česky English Deutsch Russian
Drobečková navigace

UNIT PLUS s.r.o. > Články > 2 příklady, kdy se vyplatí investice do ohýbačky trubek

2 příklady, kdy se vyplatí investice do ohýbačky trubek



Vybavujete dílnu nebo rozjíždíte nový provoz a přemítáte, zda se vám vyplatí investice do ohýbačky trubek? Připravili jsme pro vás dva příklady, kdy je pořízení vlastní ohýbačky trubek, ať už ruční nebo automatické, rentabilní. Nejen proto, že vám ušetří náklady, ale zkrátí i obsluhu vašeho zákazníka.

Když pro svůj podnik nebo dílnu nakupujete nové vybavení, děláte to hlavně pro své zákazníky. Nová technologie zrychlí nebo zlevní výrobu, a to vaši odběratelé vždy ocení. Stejná je situace i v případě ohýbačky trubek. Tu využívají velké strojírenské provozy, stejně jako automobilové opravny nebo řemeslníci, kteří vyjíždí ke svým zákazníkům. Kdy je investice do nové – ruční nebo automatické – ohýbačky rentabilní?

Když ohýbačku potřebujete denně

Podle našich interních propočtů se výrobnám vyplatí pořídit si vlastní ohýbačku, pokud ji využívají alespoň čtyři hodiny denně, ať už jde o sériovou nebo prototypovou výrobu. Ohýbání trubek je u nich na denním pořádku a čekání na subdodávku je zdlouhavé. Vlastní ohýbačka trubek usnadňuje kooperaci ve výrobě a zvyšuje flexibilitu dodávek.

Podívejme se teď na konkrétní výpočet návratnosti investice do vlastní ohýbačky trubek. Vybrali jsme u našich zákazníků nejoblíbenější ohýbačku XOTL 60 s přídavným zařízením PZ 60 délky 3 m. Optimální vybavení této ohýbačky je hydraulické upínání trubky k segmentu a elektrický podélný posuv trubky. Z aktuálního ceníku na našich webových stránkách www.unitplus.cz si každý může ověřit, že cena takovéto sestavy je 394 700 korun bez DPH. Nástrojové vybavení pro ohýbání jednoho rozměru tenkostěnné trubky vnějšího průměru cca 40 mm se pohybuje okolo 30 000 korun bez DPH. Za takto vybavenou ohýbačku zaplatí zákazník 427 700 korun bez DPH.

A nyní pojďme k cenám. Když zákazníkovi připravujeme „U“ ohyby trubek, za hodinu jich zvládneme asi 20 kusů. Za takovou sériovou výrobu platí 1 800 korun. V ceně není započítaný materiál. Při 250 pracovních dnech a 4 hodinách práce za den zaplatí zákazník za rok 1,8 milionů korun. K tomu je třeba připočítat náklady zákazníka na dopravu materiálu k ohýbání a odvoz hotových výrobků. Ačkoli si ke své vlastní ohýbačce musí zákazník připočítat náklady na mzdu pracovníka, který stroj bude obsluhovat, stejně jako náklady na energie, vychází návratnost investice na nákup ohýbačky na necelý 1 rok. A to je velmi rentabilní výsledek.

Když ohýbačku potřebujete rychle

Jiná je situace u zákazníka, který sice na ohýbačce nepracuje denně několik hodin, ale potřebuje ji mít při ruce, když řeší urgentní zakázky. Příkladem je automobilový průmysl nebo opravárenská dílna, která na subdodávku opravené součástky nemůže čekat několik dnů, ale potřebuje ohnutý díl expresně. Rychlost odbavení se v takovém případě rentuje spokojenými zákazníky, kteří se znovu a znovu vrací. Podobná je i situace v případě ručních ohýbaček (modely XOTR), které si s sebou vozí technik na montáže, aby je mohl použít kdykoli bude potřebovat ohnout trubku.

Ohýbačky trubek, které mají výdrž

Pochopitelně, důležité je zohlednit také životnost ohýbaček trubek. Tu ovlivňuje řada faktorů, jako je údržba a servis, který zákazníkům zajišťujeme, nebo si ho mohou provádět sami. Že je pro nás životnost výrobků klíčová, potvrzuje i certifikát managementu kvality dle ČSN EN ISO 9001: 2009. Od klientů víme, že naše nejstarší ohýbačky XOTR vyrobené před více než 20 lety stále používají, stejně jako modely XOTL nebo XOTM, které vyrábíme už 14 let.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Pracovní příležitosti

Vážení návštěvníci, do naší společnosti hledáme nové kolegy, více informací zde.

Ivan Blyznets
UNIT PLUS s.r.o.